Samtalsterapi i psykosyntes
Samtalsterapi i psykosyntes inkluderar hela människan – kropp, själ, känslor och intellekt och menar att i varje problem eller hinder vi möter finns ett frö till mänsklig mognad och tillväxt.
Vi arbetar utifrån det friska i människan, våra potentialer. Det går inte att framhäva en sida framför de andra. Tvärtom är det psykologins uppgift att hjälpa människan att få alla sina till synes motstridiga krafter i balans.
Roberto Assagioli (1888-1974) psykosyntesens grundare var psykiater i den freudianska skolan. Han var samtida med både Sigmund Freud och Carl Gustav Jung och den förste italienaren bland psykoanalysens pionjärer i början av 1900-talet. Som nyutexaminerad läkare praktiserade han psykoanalys, men fann den otillräcklig. Liksom Jung ansåg Assagioli att psykoanalysen koncentrerade sig för mycket på det sjuka hos individen, och ville istället se människan som en i grunden frisk individ.
Assagioli ville att psykologin skulle vara praktisk. Den skall inte bara få oss att förstå varför vi beter oss som vi gör, utan också verkligen hjälpa oss att förändra och bryta mönster som negativt påverkar vårt liv och vår vardag. Inspirerad av tänkare från olika kulturer och olika religioner skapade han därför en mängd övningar och tekniker.
Teknikerna syftar till att etablera en utvecklande kontakt mellan det medvetna och det omedvetna inom oss. När vi blir alltmer medvetna om oss själva och vår omgivning lyckas vi bättre både privat och i arbetslivet. Vi lär oss att inte identifiera oss med alla våra motstrida önskningar, drifter och begär. Vi tränar också upp vår vilja och utvecklar vår inneboende förmåga att avgöra vad är det vi innerst inne vill.
Vi domineras av allt som vårt jag identifierar sig med.
Vi kan dominera och kontrollera allt som vi desidentifierar oss från.
Dr Roberto Assagioli
En diplomerad samtalsterapeut arbetar med psykosyntesen som grund varvat med gestaltterapeutiska metoder och tekniker, KBT och kognitiva metoder samt psykodynamisk teori. Som samtalsterapeut arbetar man med fokus på att stärka klientens egna resurser och potentialer. Klienten får stöd i att ta perspektiv på tillvaron, se, förstå och stimulera sin vilja. Detta ökar möjligheterna till att förändra och balansera tillstånd och beteenden som hindrar. Till skillnad från en psykoterapeuts arbete som i huvudsak riktar sig till att diagnostisera och på effektivast möjliga sätt bota patientens väl definierade diagnos. Som samtalsterapeut har man kunskap inom psykopatologi och diagnostisering med syftet att bedöma när samtalsterapi inte är lämpligt och klienten ska hänvisas sjukvården.